Dr. Pálfalvi László

Szülész – nőgyógyász főorvos
Egy Megszállott Gyógyító

Amikor először észrevettem őt a klinika folyosóján, megjegyeztem magamnak egy szolid öltözetű, ám feledhetetlenül koncentrált tekintetű, csendes és mégis határozott embert. Próbáltam kitalálni mi dolga lehet a nőgyógyászati klinikán ennek a szinte kívülállóként, ám mégis otthonosan közlekedő férfinek… Sehol egy azonosítást segítő státuszszimbólum vagy fehér köpeny, netán némi finom habitusbéli utalás hovatartozására. Szóval, egyáltalán nem tűnt orvosnak.

Pedig, DE! SŐT…! Aztán néhány látogatás után is ugyanilyennek találtam, de már – kéretlenül is - egyre többet tudtam meg kezelt pácienseitől erről az Emberről, „A Pálfalvi Doktorról”, akinek a neve, személye a kihívásnak számító szakmai vállalásai és teljesítései okán vált fogalommá. Kiderült az is, hogy azért olyan „otthonos kívülálló”, mert szimultán 3, azaz három kórház számít életmentő tudására, munkájára és beoszthatóságára. Nincs fölösleges ideje. Tereferélni sem áll le sehol, de köpeny nélkül, civilben, szinte inkognitóban minden betegét szemmel tartja, akár egy látogató, hozzátartozói minőségben.

ELA: - Munkásságát tekintve ön igazi korszakalkotó, még sincs mindennel szinkronban a modern korral! Nincs se honlapja, se facebook profilja az interneten inkább mások nyilatkozataiból lehet követni tevékenységeit.

Dr. Pálfalvi László: - Nincs időm ilyesmire. Tényleg! Szükségét sem érzem, mivel a betegek e nélkül is megtalálnak.

ELA: - Arról tud nyilván, hogy super lativusokban, élő legendaként adnak át akár tudományos fantasztikusnak tűnő, ám igaz történeteket önről a klinikák folyosóin, betegszobáiban és a világháló női fórumain. Van olyan ismerősöm, akin például olyan beavatkozást hajtott végre, amit sehol máshol, senki más kollégája nem kockáztatott volna meg. Nevezetesen egy negyvenes éveiben járó nő méhét mentette meg és szabadította föl tizennyolc miómától, hogy legyen még esélye szülni. Ez az eset szintén a szakirodalmi krónikába kerül. Mi több, a női mellek megmentőjeként - betegei körében úgy, mint nemzetközi szakmai területeken - is különleges tisztelettel említik és tartják számon a nevét. Mégis, miért pont a nők gyógyítását választotta?

Dr. P.L.: - Azt, hogy orvos leszek, már középiskolás koromban tudtam egyértelműen. Különösen érdekelt az anatómia, az egyetemen pedig elbűvölt a sebészet, sőt a szívsebészet is vonzott. Az, hogy a nőgyógyászat felé terelődtem és le is horgonyoztam itt, nem valami misztikus dolog. Nem föltétlen a nő, sokkal inkább a segítségre szoruló ember a lényeg, és ha a beteg érzi, hogy a másik ember – aki ez esetben épp az orvos – őszintén segíteni akar az maga a gyógyítás sikerének a kulcsa. Pont ezért nálam nincs a rendelési időnek vége, ha az utolsó pillanatban jön még valaki, akkor is megvizsgálom. A választásba pedig besegített a sors is. Kolozsvárott végeztem az egyetemet és már sebész, szülész – nőgyógyász szakvizsgával jöttem át 1987-ben az anyaországba. Aztán a diploma honosításával egyből a Dél-pesti Kórházba kerültem, 1988-ban pedig az Országos Onkológiai Intézetbe. Ott Ungár László főorvossal mi kezdtük el a radikális nőgyógyászati sebészetet. 1989-től már a Szent István Kórház Szülészet – Nőgyógyászat osztályán folytatom napjaimban is tevékenységemet. Pár éve azonban nem vállalok szülést, mert az onkológián nagyobb szükség van rám.

ELA: - Ami önt, mint orvost különösen keresetté tette az szó szerint a szakterületén gyakorolt elhivatottságával fogalmazható meg. Nevezetesen, hogy az életmentő beavatkozásokat egyben a szervmegtartó sebészettel kívánja megvalósítani. S minthogy nem ismer lehetetlent, a rászoruló nők körében kiérdemelte a Bátor Nagy Varázsló címet!

Dr. P:L.: - Az orvos hivatása az egészség, tehát olyan empátiának kell megtestesülnie benne, amivel legjobb tudása és lelkiismerete szerint a teremtett teljesség megtartásában kell segítenie. Azon nincs is mit magyarázni, hogy milyen fontos egy nő számára a méhe, a mellei. Ezért az elsődleges és szimultán cél, hogy az életmentő beavatkozás egyben törekedjék a szervmegtartásra is. Persze a rák kegyetlen és van, hogy már csak az életben tartásra vagy az élethosszabbításra koncentrálhat az orvos. Viszont tudnia kell minden embernek, hogy mindenféle rák jól gyógyíthatóként, kicsikeként kezdődik! Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrések fontosságát! Az első szervmegtartó méhnyak-rák operációt 1989-ben végeztem el. A hölgy meggyógyult és a mai napig él.

ELA.: Tehát méhnyak-megtartó méhnyak-rák műtétet ön hajtott végre elsőként.

Dr. P.L.: - A British Medical Journal közölte is az egyik méhnyak-rákkal műtött betegem történetét, aki a beavatkozás után még szült, ma már húsz éves a gyereke. A mi csapatunk húsz éves munkájával értük el, hogy az orvosi egyetemeken már a képzés része a nőgyógyászati daganatok sebészeti megtartó kezelése.

ELA.: - Ön is, mint kollégái is hangsúlyozzák a rendszeres szűrések jelentőségét. Ezzel, míg mindannyian egyet is értünk elméletben, a gyakorlati lépésekhez már sokkal szorongóbban, halogatóbban állunk hozzá. Sok nő szégyelli, így titkolja is az állapotával járó kellemetlen tüneteket.

Dr. P.L.: - Az orvosnak tudnia kell, hogy az intim dolgok negatívitásán át kell segítenie a beteget, akinek az együttműködéséhez lelkileg is szükséges megnyitni őt. Tehát nélkülözhetetlenül fontos a beszélgetés, bármilyen elfoglalt is az orvos, bármennyire kimért is az időnk. Figyelnünk és érzéssel értelmeznünk kell akár a metakommunikációt is. Egyébként, amennyire lehetőségeim engedik, szívesen gondolkodom együtt a kreatívan gyógyulni és sorstársaiknak is segíteni kívánó hölgyekkel. Például ilyenképpen ajánlom szívesen mindenki figyelmébe a beteg - orvos kapcsolatból létrejött Mályvavirág Alapítványt. A csoportosulás és fórum a méhnyakrák megelőzésétől a gyógyítás információin és az utókezelésen túl, sok más hasznos tudnivalóval szolgál az érintettek és hozzátartozóik számára. Az interneten, malyvavirag.hu címen vehetik föl velük a kapcsolatot.

ELA.: - Ön, mint a radikális sebészeti eljárásokban gyakorlott és tapasztalt szaktekintély toleráns-e más alternatív vagy komplementer gyógymódokkal szemben?

Dr. P. L.: - Jómagam vitathatatlanul áldásosnak tartom többek között a jógát, a meditációt, ami pozitív hatással van a lélekre és a tudatosságra is. Annál is inkább, mivel egy ideje már elismeri az orvos társadalom nagy része is, hogy betegségeink nagy része pszicho-szomatikus.

ELA.: - Föltűnt, hogy pácienseiről, pácienseivel úgy beszél, hogy Hölgyként nevezi és/vagy néven szólítja őket. Tanúja voltam egy folyosói beszélgetésnek, amikor az éves kontrollra visszaérkező betege meghatottan csodálkozott rá, hogy emlékezett a nevére. Pedig az ő operációja óta már sok más Hölgy is megfordult a praxisában.

Dr. P. L.: - Nyilván nem sikerül mindig, mindenkinek a nevére azonnal emlékeznem, de a gyógyító együttműködés elemi föltétele, hogy a személyes figyelmet megelőlegező valós tisztelettel kell megszólítani embertársainkat.

ELA.: - Sok hálás gyógyult Hölgy nevében is szívből kívánunk Önnek is jó egészséget a további sikeres gyógyítói hivatásához!

 

-----------------------------------------------------------------------

Dr. Pálfalvi László a számok szerint, hivatása tekintetében

1957. 05.06. Sorskód: 33/6

  • Mátrixa összképe első látásra is és részleteiben is visszaigazolja hivatását, vagyis mindazt, amiért jelen inkarnációját vállalta.

  • A 6-os születési nap jelentése is pontosan összegzi a fentieket: Harmónia, átlagon felüli kreativitás, tökéletességre törekvés.

  • Domináns 6-osa szerint – többek között – magas fokú idealizmusát egyfajta kódoltan szeretetteli, együttérző, segíteni vágyás hatja át. Akkor és úgy érzi magát komfortosan, ha környezete szereplői számára is lehetőleg minden biztosított ehhez. Így számára a mások családja is nagyon fontos. Igénye és képességei vannak dolgok harmonizálására.

  • 6-osai szerint féltő és aggodalmas lehet(ne), amit azonban Ikrek aszcendense szerencsésen kompenzál (+5-ösök), így biztosított az a képesség is, amellyel mindig tovább tud lépni.

  • 5-ösei (3 db) erőteljesen utalnak arra, hogy együttérzése így kiegészül a céltudatos, cselekvő problémamegoldó segítségnyújtás motivációjával. Egyszerre önálló, szabad és csapatban is helytálló. Szüksége van a biztonságos (+ 6) háttérre, de a zavartalan egyedüllétekre is, amelyben földogozhatja a sokszínű és több szintű napi élménysort, tapasztalatot, feladatot és nyugalomban töltődhet is.

  • A 159-es konstelláció biztosíték arra, hogy amit kitűz maga elé, azt következetesen, céltudatosan sikerre is viszi.

  • A 147-es számcsoport pedig arra utal, hogy eredendően bizalmat ébresztő a személyisége, rendkívül praktikus, finom tapintású, jó kézügyességű, tervszerűen cselekvő ember.

  • A 456-os karma síkja szerint születetten hozott magával minden szükséges képességet hivatása betöltésére.

  • Összegezve: Minden képletjel azt mutatja, amit a több évtizedes pályája is igazol. Pálfalvi Doktor Úr a Nők gyógyításának hivatására született.

Erdélyi Lili Ada

 Megjelent Erdélyi Lili Ada új regénye: A Nap Kapuja

Egy lélekemelő utazás álmaink világába és a végső megérkezés a "másik" világba.

Olvasson bele itt.

"Bölcs tartózkodással, finom érzékkel bontogatja a titkok burkát. Keveseknek sikerül ez a mutatvány!"

Sári László

író, műfordító, orientalista, rádiós szerkesztő

A szellemi jogvédelem hatályos törvényének ide vonatkozó paragrafusait és a honlap alkotóinak munkáját tiszteletben tartva a honlapról bármely téma, szereplők, szöveg vagy szövegrész, képanyagok bármilyen átvétele, fölhasználása a honlap alkotóival való írásos kapcsolatfölvételt követő írásbeli, jogtiszta megegyezéssel történhet. © 2017. remekemberek